Verwarrende boosheid

Ben je soms opeens boos zonder dat daar echt een aanleiding voor is? Ben je woedend om iets kleins? Waar komt dat toch vandaan? Of is het andersom: zou je juist boos moeten zijn, maar weet je niet hoe je dat moet uiten?

Boosheid is voor veel mensen een verwarrende emotie. Er is vaak maar weinig ruimte voor. Het is een weinig geaccepteerde emotie. Maar het helpt niet om het gewoon maar weg te stoppen en je ‘te beheersen’. Als jij – of jouw omgeving – veel last van je boosheid of ergernissen hebt kan het goed zijn die verder te onderzoeken. Wat maakt je zo boos en hoe zou je daarmee om kunnen gaan?

Boosheid is een belangrijke emotie, die veel energie losmaakt en kan geven. Boosheid over dingen die verkeerd gaan kan je helpen de dingen anders te gaan doen. Maar als boosheid er niet echt mag zijn of verkeerd gericht is kan het heel veel kapot maken. Bij jezelf en bij je omgeving.

Boosheid kan verkeerd gericht zijn als je eigenlijk niet boos mag zijn. Misschien heb je dat van jongs af al meegekregen: je mag niet boos worden. Misschien werd het zo gezegd. Misschien voelde je het ook wel aan. Het kan ook zijn dat je niet boos durfde worden, omdat je bang was voor wat er dan zou gebeuren.

Dan word je misschien boos op de je kinderen, je partner of op jezelf, terwijl je eigenlijk boos bent op je werkgever, je ouders of de kerk. Maar omdat je het daar niet durft te uiten, komt het er op het verkeerde moment uit. Het kan heel goed, dat je dat zelf niet doorhebt. Dat je echt niet goed kunt voelen waar je boosheid vandaan komt.

Het kan ook zijn dat er achter je boosheid iets anders ligt. Verdriet of angst. Een heftige verlieservaring kan zich soms vertalen in boosheid. Dat is vaak niet helpend, maar hoe kun je het anders doen? Hoe kun je jezelf toestaan en leren om verdrietig te zijn of bang te zijn in plaats van boos? Dat is kwetsbaar en daarvoor moet je je veilig genoeg voelen. In therapie kan ik je helpen de verwarring rond boosheid in jouw leven te ontwarren en je boosheid en alle andere emoties een goede plek te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.