Jullie relatie wordt beter met iemand erbij

https://i2.wp.com/www.spirit.nl/wp-content/uploads/2017/03/Hart-hoge-res-300x265.jpg?resize=452%2C399&ssl=1

Soms kom je er met zijn tweeën gewoon niet uit. Misschien denk je dat de problemen tussen jullie niet zo ingewikkeld zijn. En toch leidt bijna elk gesprek over die problemen tot meer onbegrip of zelfs ruzie. Misschien heb je ook wel het gevoel: als ik zeg wat me echt dwarszit, dan barst de bom en wil de ander me niet meer. Misschien ben je er eigenlijk al van overtuigd: het wordt nooit meer echt goed tussen ons.

Dan kan het helpen er nog een derde bij te halen. Ik bedoel niet dat je moet proberen een kind te krijgen om je relatie te redden. Of dat een derde partner je relatie weer spannend moet maken. Dat zijn wel oplossingen die stellen soms proberen, maar meestal helpen ze niets of alleen voor een korte tijd. Jullie relatie kan beter worden door een derde persoon die jullie helpt om echt (weer) naar elkaar luisteren en je te helpen eerlijk te zeggen wat je dwarszit.

Misschien denk: luisteren en praten, dat kunnen we zelf ook wel. Of juist: eerlijk zeggen wat me dwarszit maakt het alleen maar erger. Ik snap dat je dat denkt. Maar mijn ervaring als therapeut en vanuit mijn eigen relatie is anders. Mijn man en ik hebben allebei een beroep waarvoor we goed moeten kunnen luisteren. Maar naar elkaar luisteren vinden we lastig. Dat komt vooral omdat wat de ander in een relatie tegen je zegt direct met jezelf heeft te maken. Als mijn man zich rot voelt en dat laat merken kan ik me daar bijvoorbeeld schuldig over voelen: zou ik niet  anders op  hem moeten reageren? Of ik denk: dat kan ik er niet bij hebben.  Dat soort gedachten zorgen ervoor dat ik niet goed meer luister en intussen al oplossingen ga zitten bedenken of me begin af te vragen of hij zich wel echt rot voelt. In plaats van echt te luisteren geef ik als ik niet oplet adviezen of begin ik over iets anders. En dat leidt dan zomaar tot ruzie en verwijdering tussen ons.

Iemand van buiten jullie relatie heeft daar geen last van. Die kan gewoon luisteren en kan jullie ook weer helpen naar elkaar te luisteren, zonder er gelijk conclusies voor jezelf aan te verbinden. Dat helpt vaak echt om de ander beter te begrijpen en weer even los te zien van je eigen verwachtingen, frustraties, schuldgevoelens, of wat dan ook. Door therapie kun je elkaar opnieuw leren kennen. Het blijkt dan ook nogal eens dat wat de een heel erg dwarszat, maar niet durfde zeggen, door de ander met opluchting wordt aangehoord. ‘O, dat is er aan de hand.’

Als derde persoon kan ik ervoor zorgen dat er een veilige sfeer is waar je de dingen uit jullie relatie met elkaar kunt bespreken. Ik help stellen ook te ontdekken hoe ze weer echt naar elkaar kunnen luisteren en hoe ze dingen kunnen uitpraten. Dat dat nu vaak niet lukt, heeft meestal ook te maken met patronen die in de loop van de tijd zijn ontstaan. Die zorgen ervoor dat er weer ruzie of verwijdering komt terwijl jullie allebei wat anders willen. Ik help je die patronen te herkennen en nieuwe manieren te vinden. Dan kan het na een tijdje zo zijn dat jullie bij ruzie of stilte tegen elkaar zeggen ‘hé we doen het weer’ en dat jullie vervolgens op een andere manier het gesprek beginnen.

Wat je in een relatie samen hebt meegemaakt of hebt gekregen (misschien kinderen) is veel te bijzonder om zomaar op te geven. Voordat je besluit er een punt achter te zetten is het echt de moeite waard om daar hulp bij te zoeken. Misschien ontdek je elkaar opnieuw. Misschien kom je erachter, dat het echt niet gaat. Maar dan heb je het in elk geval geprobeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.