Jij ook?

https://i1.wp.com/i.cbc.ca/1.4358398.1508255262!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/16x9_620/me-too.jpg?resize=442%2C249&ssl=1Na de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen filmproducent Harvey Weinstein staan facebook en twitter vol met de kreet ‘me too’. Heel veel vrouwen laten zien: ook ik ben seksueel misbruikt. Sommigen vertellen het verhaal erbij of noemen de naam van de dader. Anderen vinden alleen ‘me too’ genoeg. Om het hardop te zeggen dat het ook jou overkomen is, is voor velen al heftig genoeg. Ongetwijfeld zijn er ook nog veel vrouwen die zelfs dat niet aandurven.

Heel begrijpelijk. Het gemene van seksueel misbruik is dat het vaak gepaard gaat met schaamte. Hoewel 40% van de vrouwen en 13% van de mannen in Nederland te maken heeft (gehad) met ongewenst lichamelijk contact, schamen veel mensen die dit overkomen zich ervoor. Je voelt je smerig, stom of vind jezelf een aansteller. De negatieve gedachten malen als vanzelf door je hoofd. Was wat jou overkomen wel zo erg? Is het bij andere vrouwen niet veel erger? Is het ook niet je eigen schuld, had je het niet kunnen voorkomen? Zullen je vrienden, je familie je niet heel anders gaan bekijken als ze dit horen? Zullen ze je ook smerig vinden, zoals je dat zelf soms voelt? Of vinden ze je zielig en stom? En wat gebeurt er als je vertelt wie de dader is?

Misschien heb je wat je hebt meegemaakt een plek kunnen geven. Het doet pijn, maar beheerst je niet meer. Maar het is ook goed mogelijk dat je er nog steeds last van hebt. Telkens als seksueel misbruik ter sprake komt, je de dader tegenkomt, of zomaar zonder aanleiding raak je er weer van in de war. Of je hebt andere klachten: weinig zin in seks, moeite om een relatie aan te gaan, last van angsten, stress, somberheid, hoofdpijn of buikpijn. Het zou goed kunnen dat die klachten iets te maken hebben met wat je ooit overkomen is.

Misschien moet je er dan toch iets mee. Maar hoe dan? Een goed begin kan zijn om er eens anoniem over te praten met mensen die goed begrijpen waar je het over hebt. Dag en nacht kun je bijvoorbeeld bellen, chatten of mailen met Sensoor. Als het je overkomen is met iemand van de kerk kun je ook contact leggen met het meldpunt misbruik in kerkelijke relaties. Als je weet dat je hiermee verder aan de slag wilt, kun je ook contact zoeken met een therapeut. Een therapeut kan je een veilige plek bieden om opnieuw te kijken naar wat er gebeurd is en hoe dat je beschadigd heeft. Dat kan het begin zijn van de weg naar herstel. Ik wil je die veilige plek bieden en samen op weg gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.